Kandidátmi na sudcov ESĽP sú M. Pirošíková, J. Drgonec a M.Tomašovič

22.01.2013 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) – Maricu Pirošíkovú, Jána Drgonca a Mareka Tomašoviča dnes zvolili členovia Súdnej rady SR za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Kandidátov ešte bude musieť schváliť vláda SR, samotných sudcov európskeho súdu bude voliť Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.
"Konečné rozhodnutie bude na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, kandidátky už v minulosti boli akceptované také, na ktorých figurovali bývalí zástupcovia vlády," povedala po zvolení Pirošíková. Ak by v júnovej voľbe v parlamentnom zhromaždení uspela, podľa svojich slov by od toho momentu skončila so zastupovaním Slovenska pred európskym súdom.
Najviac hlasov vo voľbe (15) získala súčasná zástupkyňa Slovenskej republiky pred ESĽP Pirošíková, nasledoval Drgonec s 11 hlasmi. Keďže okrem nich už žiadny z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov členov súdnej rady, volilo sa znovu. V opakovanej voľbe získal najviac hlasov Tomašovič (13).
O miesto kandidáta sa uchádzalo sedem uchádzačov. Okrem zvolených kandidátov medzi nimi boli aj sudcovia Miroslav Gavalec, Alena Poláčková, Juraj Babjak a Jana Zemková. Súčasnému sudcovi ESĽP za SR Jánovi Šikutovi vyprší mandát 31. októbra 2013.
Zdroj: TASR 

 

Vyberte región